Najboljši prenosniki za vse priložnosti

Kako najti zmogljiv prenosnik?

Prenosniki so postali nepogrešljiv pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi za dom, saj uporabniku omogočajo dosti prednosti. so prava izbira zaradi svoje fleksibilnosti, saj lahko delate kjer koli in imate svoje dokumente ves čas na dosegu roke. Pravtako prenosniki zaradi svoje optimalnejše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za svoje delo porabijo bistveno manj električne energije kot navadni računalniki. Prenosniki se med seboj razlikujejo po izgledu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju pravega prenosnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se morate, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega najti ustrezen prenosnik, ki vam bo zagotovil maksimalno zmogljivost in hkrati dostopno ceno.

Najcenejši prenosni računalniki visoke kakovosti

Prenosniki se delijo v raznovrstne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih karakteristikah. Glede na množičnost ponudbe boste z malo premišljenega iskanja in raziskovanja z lahkoto našli ugodne prenosne računalnike, ki bodo zadostili vašim pričakovanjem. Vendar pri izbiri prenosnika ne more biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete najvišjo kakovost in morate izbrati zadosti zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

Prenosniki se med seboj razlikujejo po procesorju in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter je prenosni računalnik in koliko programov se lahko hkrati brez težav izvaja. Pomnilnik označujemo v Gigabytih in več Random Access Memory-a zagotavlja hitrejši ter odzivnejši računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 3 GB RAM-a naprej ter 2-jedrni CPU s hitrostjo vsaj 2 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri izbiri prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je mesto, kamor shranite vse vaše dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Dandanes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer povprečno med 60 in 160 GB, mnogi še več.

Tretja pomembna stvar, ki vas bo gotovo pritegnila, ko boste iskali najustreznejši prenosnik, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je velik zaslon očem bolj prijazen in je optimalen tudi za gledanje filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi večjo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona pomemben dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Še eden izmed ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnega računalnika otroške posteljnine, ki je pomembna predvsem v primerih, ko načrtujete s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnika in njegove zmogljivosti. Visokozmogljivi prenosniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko najlažji prenosni računalniki tehtajo 1,2 kilograma ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je najboljša izbira za vas standarden vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta približno 2,3 kilograma.

Še zadnji izmed pomembnih dejavnikov, ki v prvi fazi vplivajo na vašo izbiro prenosnega računalnika, je videokartica, ki bo poskrbela za vizualne učinke pri uporabi prenosnika. V prenosnikih večinoma ni dovolj prostora za grafične kartice, kakršne so vgrajene v navadnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh verzijah, kot vgrajena grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosniki in zmogljivost njihove baterije

Ob izbiranju prenosnika osrednjo vlogo zagotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko zelo podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Eden izmed alternativ za daljšo življenjsko dobo baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko zelo podaljšate delovanje baterije. Med varčevanje sodi tudi izklapljanje velikih porabnikov energije, kot so omrežne povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih uporabno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po preteku določenega časa neaktivnosti. Za povečanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in tako preprečite neprestano vrtenje trdega diska.

Če prenosnega računalnika dalj časa nimate v uporabi, je priporočljivo, da baterije polnite vsaj do 60-odstotne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnim računalnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosniku zagotovili dolgo življenjsko dobo.

<< Domov